Fra Uganda til Humanistskolen

Anette i Uganda

Anette Skoglund er lærer i spansk, norsk og kunst og håndverk på Humanistskolen. Hun er en fargerik dame! Vi har intervjuet henne.

Hva brenner du for som lærer?
Jeg brenner for at man skal ha det morsomt når man lærer. Det er viktig å kunne le av seg selv og le sammen med andre. Jeg brenner for at vi kan lære på mange forskjellige måter, og at å sitte helt stille med en bok bare er én av en million forskjellige måter. Jeg brenner for å lære av feil, ved å reflektere og tenke ut løsninger i stedet for å skulle si til seg selv at “Dette klarer ikke jeg!”. Vi har alle en liten Pippi i oss, både voksne, unge, gutter og jenter. Heldigvis!

Utfordring: forsto du ikke hva jeg mente med at vi har en “Pippi” i oss? Google Astrid Lindgren og Pippi Langstrømpe, og se om du finner et sitat som passer. Eller spis en is til.

Hvis elevene dine skulle beskrive deg med tre ord: Hvilke tre ord tror du de ville velge?

Det elevene har sagt om meg er at jeg er omtenksom, kreativ og rettferdig. Jeg håper noen syns jeg er litt morsom også!

Hva liker du å lese?

Akkurat nå leser jeg Odinsbarn av Siri Pettersen. Det er første bok i en ganske ny serie for ungdommer. Jeg elsker å lese ungdomsbøker, for der skjer det alltid så mye spennede!

Jeg leser mye forskjellig, gjerne en til to bøker i uka. Noen ganger er det historiske biografier, noen ganger bildebøker for barn og noen ganger krim eller romaner som er populære. Akkurat nå prøver jeg å lære meg swahili og har kjøpt meg Den lille prinsen på swahili. Jeg har mange favorittbøker!

Hva er bakgrunnen din?

Jeg har bakgrunn i kunstfag fra skolen, og hadde en utstilling i 2006. Jeg reiste til Mexico i 2004 og studerte filosofi og spansk mens jeg bodde hos en mexicansk familie som jeg fortsatt har kontakt med. Jeg har jobbet med musikk og kultur i Oslo i 12 år, både på Det Norske Studentersamfund, Norwegian Wood-festivalen, OverOslo-festivalen, og Øyafestivalen. Rett før jeg begynner på jobb hos Humanistskolen, skal jeg blant annet pynte alle garderobene til de som kommer og spiller på Øyafestivalen i Tøyenparken i år.

Jeg studerte til å bli ungdomsskolelærer på Høgskolen i Oslo og Akershus mens jeg jobbet på Vahl skole på Tøyen. I tillegg har jeg tatt kurs i spesialpedagogikk og sosialantropologi på Universitetet i Oslo.

Jeg har bodd to semestre i Kampala i Uganda. Der jobbet jeg på en ungdomsskole og på et universitet. Jeg savner Uganda og de flotte menneskene jeg ble kjent med der. Dere skal treffe noen av dem via Skype i løpet av skoleåret!

Nå skriver jeg masteroppgave om hvordan urfolkkvinners lokalkunnskap kan ha like stor verdi som skolekunnskapen når man skal starte egne bedrifter på landsbygda i Nord-Uganda.

Hva kjennetegnet lærerne som du selv likte godt da du gikk på ungdomsskolen?

De snakket om ting som ikke andre voksne turte å snakke med oss om. De var rettferdige og brydde seg om meg. De varierte undervisningen. De turte å være snåle, annerledes. Takk til Randi, Håkon, Eva, Birgitt, Leif og Jon!

Er det noe du vil si til elevene som skal begynne på Humanistskolen til høsten?

Jeg gleder meg sånn til å treffe dere og lære dere å kjenne, alle sammen!

Comments are closed.